Nieuws

Shell Kriterion heropend met grotere shop en wasfabriek

Profielfoto van Sabrina Verkuil
Sabrina Verkuil
4 maart 2020 | 1 minuut lezen

Shell Kriterion in Amsterdam, het enige volledig door studenten gerunde tankstation ter wereld, is na een uitgebreide verbouwing heropend met een nieuwe shop, grotere werkruimten en een nieuwe los van het station staande ‘wasfabriek’ met een wasstraat en 4 overdekte wasboxen.

De metamorfose kwam voort uit de wens om op de tanklocatie aan de IJburglaan in Amsterdam zowel de shopverkopen als de personeelsverblijven meer ruimte te geven. Als gevolg hiervan is de voorheen in de tankshop geïntegreerde wasstraat bij de Kriterion-shop getrokken. De gecreëerde extra ruimte heeft de shop en de werkruimten flink vergroot. De wasstraat is met de verbouwing verhuisd naar de achterzijde van het tankstation en heet nu Kriterion wasfabriek. Het biedt een wasbox met roll-over en vier overdekte wasboxen onder een hoekig fabrieksdak met zonnepanelen. De shop van Shell Kriterion is met de vernieuwing uitgebreid met koffiehoeken en een bakery met zitgelegenheid. Voor warme snacks is er een snackmuur met halal en vegan snacks. De keuken vormt het hart van de shop en verbindt de coffeecorner met de counter. Andere bijzonderheid is het groen om het tankstation dat het onder meer met een wilde bloementuin een natuurlijke uitstraling wil geven. Om in te spelen op de energietransitie zijn er aan de achterzijde meerdere oplaadpalen voor elektrische voertuigen geïnstalleerd. De gebruikers van de wasstraat/wasboxen en laadpalen kunnen gebruik maken van een tweede ingang, eveneens nieuw gebouwd, aan de achterzijde van de tankshop.

60e verjaardag
Shell Kriterion wordt gerund door zo’n 40 studenten woonachtig in Amsterdam-Oost. Kriterion is de bedrijfsnaam van de Stichting Onderlinge Studenten Steun. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze stichting vanuit het studentenverzet opgericht. Het doel was Amsterdamse studenten werk te verschaffen, waarmee zij hun studie konden bekostigen. Tot op de dag van vandaag doen studenten in het tankstation in de praktijk managementervaring op. De studentenvereniging die aan de basis van Kriterion staat, werd opgericht in 1945 en viert dit jaar dus z’n 75e verjaardag. Tankstation Kriterion zelf opende in 1960de deuren voor de automobilist en viert dit jaar dus z’n 60e verjaardag. Het tankstation biedt 14 pompen met onder meer FuelSave en V-Power brandstoffen. De tanklocatie is ook een UPS ophaal- en afleverpunt en heeft luxe gratis toegankelijke toiletten.